Dorpsraad Ooij

Ooyse dag uitslag loterij + terugblik

Ooyse dag uitslag loterij + terugblik

Uitslag loterij voor de luchtballonvaart:

De winnende loten: 53, 76, 123, 143, 166, 170, 293, 231

De troostprijs is gevallen op nummer 52

De prijswinnaars zijn allemaal op de hoogte.

Terugblik

Wat een mooie Ooyse dag!

Na maanden van gestage voorbereiding was het dan zover: Zondag 27 augustus beleefde de Ooyse Dag zijn versie 2023.

Hiermee werd door Dorpsraad Ooij aandacht gegeven aan zijn 25-jarig bestaan en tevens aan het feit dat de schoorsteen van het bakhuisje alweer 10 jaar maandelijks tevreden rookt.

De grote groep vrijwilligers hield de laatste week de uitdagende weersvooruitzichten nagelbijtend in de gaten. Maar op de dag zelf was het een échte zondag, heerlijk weer, lekker zonnetje, witte wolkjes en dat zou bijna de hele dag zo blijven. In de wei van Gerard Melgers waren grote tenten gebouwd, daaromheen bijna 30 kraampjes. Vanaf de ingang bij het pittoreske bakhuisje was het een fraai en fleurig gezicht. Op de tafels dahlia’s uit Johny dahlia’s paradijs aan de Ooyse Landweg, aan de kraampjes tricolore vlaggetjes, dit keer was de Ooyse Dag namelijk in Italiaanse sfeer. En dat was te merken: zo was er een Barista met Italiaanse koffie, Italiaans ijs, Italiaanse broodjes en drankjes. Nadat de Keppelse Alpenhoornblazers hun indrukwekkende klankrijkdom over de wei hadden laten schallen, werd onze burgemeester door de spreekstalmeester in het Italiaans begroet en voorgesteld als: Sindaco Luciáno Riswícki. Samen met wethouder Barthelucci Kagei kwam hij de dag openen en prezen de waarde van de dorpsraad en zeker ook die van het bakhuuske, dat daar zo mooi gelegen is aan de sante case en bij de viale del sud (en de strada da passeggio). Met de woorden “Grazie Padre” werd Luciën bedankt voor zijn eervol verschijnen.

De door de rustieke meidoornhaag omgeven wei van de Buddenhoeve, bood deze dag ruimte aan tal van organisaties en mensen die iets van hun liefhebberij of hun waren uitgestald hadden. EMM bracht een (jeugd)vendelhulde en hun bielemannen ruimden ritmisch de laatste obstakels voor deze dag uit de weg. Een rondgang langs de kraampjes gaf een bont beeld van nijver en ijver. Er was een fijne balans tussen ambachtswerk en kunstzinnigheid. Uiteraard de bakkers, die live heerlijke pizzapunten hebben gebakken en uitgedeeld, maar ook brouwers, fruit- en bomenkwekers, imkers. Er waren bouwers van nestkasten, van alpenhoorns, er werden manden gevlochten door een wilgentenen en kruidenkenner. Er was een herderin met wol producten en 11 schapen, waarmee zij meerdere keren, samen met haar hond, de kunst van het schapen drijven vertoonde. Een valkenier gaf met een valk en een uil een onderhoudende roofvogelshow. Men hoorde en zag een tevreden spinster, een enthousiaste steenhouwer, er waren diverse kramen met prachtig en kunstzinnig ceramiek. Je zag met zorg en toewijding gemaakte sieraden, sfeervolle schilderijen en met liefde verzamelde brocante, maar ook tweede-kans kleding en speelgoed. Er was heerlijks en moois van de Thushoeve, je zag geduldig gekweekte bonsai en wie wilde, mocht met de handen in de klei achter de pottenbakkersschijf. Tal van verenigingen en clubs waren deze middag present: CVZ, EMM, Scouting, HSV de Breuly, Corona Borealis, IVN, KPV Vooruitgang en Scouting Subanhara. Crescendo leerde kids bierpulschuiven (voor beginners, met water dit keer) en onder de middententen, konden kinderen o.a. molentjes en schaapjes maken, spijkers met koppen slaan, Jenga spelen en geschminkt worden.

De middag werd muzikaal opgeluisterd door de beminnelijke travatore Italiano Angelo Indaco, die met zijn bekende Italiaanse liedjes, zijn accordeonspel en snaakse opmerkingen de juiste snaren wist te raken. Ook onze eigen Wim Luiking had zijn accordeon meegebracht en zo was het heerlijk kalm en heel gezellig, totdat…

Totdat de donkere wolken zich boven de Buddenhoeve samenpakten. Iedereen zocht de bescherming op van de grote middententen, maar na enkele ferme donderslagen en een buitje van matig formaat klaarde de lucht al snel weer helemaal op. Gelukkig kwamen ook na de bui weer vele bezoekers, waardoor het tot aan het eind toe nog lekker gezellig bleef. Acht gelukkigen wonnen in de loterij een reisje over Ooy per luchtballon. Maar niet alleen deze acht waren blij, iedereen was blij, de ruim 500 bezoekers en ook de organisatoren. Samen kunnen we terugzien op een heerlijk Ooyse (zon)dag, super geslaagd, super gezellig en super om te zien wat we met elkaar in Ooy voor mekaar weten te boksen.

Ciao, en arrivederci!

Ooy, augustus 2023

Mars, Spreekstalmeester